Siirry pääsisältöön

KIVIJALKA

Inspiraatioille herkkä mieli tarttuu kiinni siihen, mitä on ulottuvilla, olkoon siinä sitten vaikka kallion kappaleita. Tarttuu kiinni isoihin kiviin ja vie mennessään. Ensin on keveä ajatus, pian jo ylväs visio. Ajatus askartelee yksityiskohtien kimpussa kuin petäjiä paukuttava palokärki. Täytyy alkuun selvittää, miten nämä hommat on tehty muualla. Kun tiedonvirrat on kahlattu läpi kivenhalkaisumielessä, on aika tehdä johtopäätökset.



Ajattelen hetken

Tehdään siis kivijalka näistä lohkareista, jotka luonto itse on asetellut valmiiksi tähän pihapiiriin. Otetaan käyttöön myös nuo kivet, tuolta kujan varrelta. Niistä onkin helpompaa lohkoa harkkoja, kun ne on räjäytelty tieuralta joskus. Niissä on jo paljon valmista suoraa pintaan. Tehdään myös niistä vanhoista navetan pohjakivistä, jotka löytyivät purkutyömaalta. Siirretään ensin nämä kaikki aihiot rannasta ja yläpihalta ja kujan varresta talon paikan luokse kaivurilla, siihen ei mene kuin hetki. Sitten alkaa se varsinainen homma.


Tehkäämme kivinen talojalka


Se varsinainen homma - tavoite ja haasteet

Talon pohjaksi tarvitaan noin sata kiviharkkoa, saisivat olla aikalilla nelsikanttisia, korkeus nelisenkymmnetä senttiä ja pituus puolesta metristä puoleentoista. Kaksi ydinhaastetta on siinä, että miten käännellä isot kivet sopivaan asentoon ja kuinka ne saisi halki. Se kääntely on tarkoitus tehdä nosturilla, joten siltä osin kaikki on jo valmista. Entäs halkaisu - miten kivenjärkäleistä tehdään harkkoja? Miten halkaisulinjan saa menemään sieltä, mistä haluaa? Siinä on miettimistä.

Kalastajan pojat muuttivat pohjoisesta etelään. Ryhtyivät tekemään taloja kaupungin kylkeen ja siellä oli edessä samanlaiset isot kivet, jotka piti saada palasiksi, pois tieltä. Kiven juureen sytytettiin nuotio, jonka lämmöstä isokin kivi vähitellen mureni. Konsti oli huomattu silloinkin kun löylyä heitettiin kotasaunan kiville Hirviniemen hietikoilla. Tulen hehkuttamat kiuaskivet murtuivat paukkuen löylyveden jäähdyttäessä kiven pintaa. Olisiko näistä apua? Rovanieminen seppä kertoi, että ennen oli kiviä halottu niin, että poltetaan tervassa uitettua köyttä kiven pinnassa ja lämpö halkaisee. Toimisiko sitten napalmi? Kiven pintaan vain napalmivyö ja tulta perään! Pitää kokeilla. Valmistin napalmin samalla reseptillä, jonka isä oli neuvonut venekitin tekoon. Veneet kyllä kelluivat melko hyvin, mutta kivet eivät halkeilleet. Tuli vain musta rantu kiven pintaan ja tehokasta nuotion sytykettä pitkäksi aikaa.

Etanadynamiitti, sillähän saa kivet halki. Pieni pussillinen sitä maksaa aika paljon. Yksi reikä vetää massaa puoli desiä. Tehdään noin pari tuhatta reikää hitaasti räjähtävällä, kalliilla massalla. Taitaa tulla sekä liian hitaaksi että kalliiksi. Antaa sen olla.

Seulottuani youtuben kivenhalkaisuklipit, ei asiaa enää tarvinut vatvoa. Rivi reikiä kiveen, kiilat reikiin, hetki naputusta ja krak. Siinä koko juttu. Näyttää niin kätevältä, että täytyy kokeilla. Ostin poravasaran ja kymmenen kivikiilan satsin. Menin kivikasan luo, tein reikiä riviin, laitoin kiilat ja naputtelin vähän aikaa. Kivi halkesi.



Poravasaralla reikiä kiveen



Noin vaaksan välein, noin neljän tuuman pituisia, halkaisija kuusitoista




Hyvin halkesi

Parin tunnin puuhastelun jälkeen tein muutaman havainnon. Kivien poraaminen on hidasta kun on kevyt poravasara ja kahdenkymmenen millin terä. Lisäksi ensimmäinen terä oli jo hajonnut. Kuumuus irrotti timanttipalat terästä nopeasti. Poravasaran tärinä oli jäänyt käsiin. Tajusin, että sadan kiven tekeminen hajottaa hermot käsivarsista. Lisäksi homma vie aikaa paljon. Ja jos kalliita kiviteriä alkaa mennä tätä vauhtia, tulee hommalle aikalailla hintaakin. Pitäisi keksiä halvempi ja nopeampi tekotapa. Ja sellainen joka ei invalidisoi.


Kiviporaukseen haasteet ratkeavat

Pitäisi ensin hoitaa ongelmista hankalin. Porakonetta ei siis voi pitää kädessä, kun on niin paljon porattavaa. Poravasaran olisi pysyttävä samassa asennossa porauksen ajan ja lisäksi porauspaineen olisi oltava juuri sopiva. Miten sen saa ratkaistua? Kun miettii ensin tarkasti ongelmaa ja sitten menee pois, kulkee aivan toisiin maisemiin ja ajatuksiin, niin jossakin kohtaa yhtäkkiä vastaus putoaa käsiin kuin tyhjästä. Näin on usein käynyt.

Pitää vain heittää siima veteen ja unohtaa se sinne, siellä ne vonkaleet vaeltavat, ajatusten virran uumenissa ja joskus voi sellaisen saada siimaankin. Ehkä se menee niin, että jos on taipumusta hakeutua vaikeuksien pariin, kehittyy vähitellen kyky niiden voittamiseen. Yksi fiksu pianisti tuumi kerran, että älykäs selviytyy niistä ongelmista, joihin viisas ei joudukaan. Sanoi huomanneensa sen ihan käytännössä. Vastaus ongelmaan tipahti taas jostakin – kummallista. Muutama viiva paperille ja pajottamaan.

Hitsasin romulaatikon silpputavarasta istukan, johon poravasaran saa helposti kiinni ja irti. Istukan jatkeeksi laitoin toistametrisen neliskanttisen huonekaluputken. Edellisen systeemin huonekaluputkiosan sujautin isomman huonekaluputken sisään. Oli syntynyt luistava teleskooppiratkaisu. Paksumman neliöputken päähän hitsasin latan pätkän, johon porasin reiän jämerälle pultille. Syntyneen järjestelmän ripustin roikkumaan korkeaan kolmijalkaan, jonka tein kakkoskakkosista. Kolmijalan huipun sijaintia siirtämällä sai porauskulman juuri sopivaksi. Romuraudasta väsätty teleskooppi-istukka piti poraa vakiosuunnassa, mutta antoi poralle myös vakiopaineen. Olkoon systeemin nimi vaikka kolmijalkapora tai maastopylväspora. Tai koska olen löydöstäni jopa hieman ylpeä, voi se olla vaikka maastoylväspora.



Maastopylväspora

Kaksikymppisen kiviterän vaihdoin kuustoistaseen ja rälläköin kivikiilat kuustoistasiksi. Nyt oli reikäkoko sopivan pieni porakoneelle, mutta riittävän suuri kiven halkaisuun ja riittävän suuri sikälikin, että kuustoistaset kiilat vielä kestävät suht pitkään käytössä. Kuudentoista millin reikä oli siis aika optimaalinen näiden kolmen muuttujan välillä. Nelitoistanen olisi ollut auttamatta alamittainen, sellaiset kiilat olisivat muhjautuneet aivan liian nopeasti. Sain tiedon, että kiviterän käyttöikä seitsenkertaistuu, kun porataankin veden kanssa. Niinpä laitoin Kuikan pilssipumpun kaivoon ja kytkin siihen pitkän silikoniletkun. Pumpun paine riitti juuri ja juuri norottamaan vettä kivityömaalle saakka. Poistui samalla pölyongelmakin.



Ilmeestä päätellen homma teetti töitä,
mutta nyt pelaa vesitys.


Kiviharkkojen teko

Edessä on kuution kokoinen kivi, tummanharmaa, vaaleita raitoja. Se halkeaa helpoiten raitojen suuntaisesti, syiden suuntaisesti niin kuin puu. Etsitään alkuun sopiva halkaisulinja. Laitetaan maastopylväspora kiven päälle, vesi juoksemaan ja pora kilisemään. Kuusitoistanen terä painuu parissa minuutissa kymmenen senttiä kiveen. Heilautan istukasta poran vaaksan verran eteenpäin ja irrotan otteen. Terä painuu kevyesti kiveen. Vesi vie pölyt ja kuumuuden. Kohta on kuusi reikää suorassa rivissä ja kaikki on samassa tasossakin, koska porauskolmijalka on kokoajan seissyt liikkumatta paikoillaan. Laitan metallilipuskat reikiin, öljyän kiilat ja laitan nekin reikiin. Naputtelen kiilat tiukalle. Jokainen niistä soi hieman eri sävelkorkeudelta kiristyessään. Se on kuin ksylofonin soittoa – voimaa ei isommin tarvitse. Kohta kuuluu krak ja hieno murtumaviiva kulkee kiilalta kiilalle. Kivi on halki! Vielä muutama napautus ja halkeama laajenee. Ja sitten varovasti kiilat ja lipuskat pois reijistään ja sorkkaraudat loveen ja kiilahirrenkappaleet ja mitä siinä käden ulottuvilla onkin.

Ajan nosturin puomin kiven kohdalle. Käärin seuraavan lohkareen paksuun ketjuun ja vinssaan sen sopivaan asentoon seuraavaa porausta varten. Sitten vain uutta reikää ja kiilaamalla kivi taas halki. Aika nopeasti alkaa jälkeä syntymään. Muutaman harkon jälkeen poraussysteemin käyttö muuttuu jouhevaksi. Tulosta tihkuu kivasti. Tuntuu hieman euforseltakin olo, kun se alkaa näin luistaa. Lisään löylyä hommaan niin, että kun yksi kivi on porautumassa, vinssaan seuraavaa sopivaan porausasentoon tai koputtelen kiiloja edelliseen. Harkkopajan optimitila löytyy siitä, kun kolme kiveä on samaan aikaan työn alla.



Kuistin alle puolet pienempiä

Vähitellen poraustahti hiipuu. Muutaman kymmenen reijän jälkeen vaihdan terän. Teroitan rälläkällä timanttiin uudet särmät ja purenta palautuu vahvaksi. Yhdellä terällä saa tehtyä viisi harkkoa eli suurin piirtein sata reikää. Sitten timanttipää on lopussa. Teriä koko savotta nielaisee parisenkymmentä. Käytin alkuun kalliita teriä, mutta testattuani Bilteman ja halpahallin vitosen teriä, huomasin, ettei niissä ollut mitään laatueroa kalliisiin verrattuna, taitavat tulla ulos samalta linjalta. Pieniä lisähaasteita lohkomissavottaan toi kivien laatuvaihtelu. Jotkut niistä halkeilivat miten sattuu, melkein murenivat. Ehkä joka kymmenes aihio osoittautui rapakiveksi. Ja ne jotka olivat taas graniittia, ne vanhan navetan seinäkivet – niihin sai porata reikiä selvästi tiuhempaan ja kiilat piti hakata paljon tiukempaan. Suurin osa oli kneissiä, se lohkesi helmpommin. Sitten tulivat sateet, piti väsäillä pressukatos työmaan ylle.



Maastopylväsporaa remontoidaan


Kivisokkelin kasaus

Etsin kivien joukosta yksilön, joka näytti parhaimmalta nurkkakiveltä. Ajoin nosturin puomin sen ylle. Kiedoin lenkkikettinkiä monta kierrosta kiven ympäri ja lukitsin lenkkiketjut toisiinsa kierretangoilla. Kiinnitin taljan koukun lenkkikettingin silmukkaan ja nyin kiven ilmaan. Sitten ajoin puomin anturan kulman päälle ja laskin kiven paikoilleen. Kokeilin kiven alla asennussoran käyttöä, mutta hylkäsin idean ja siirryin käyttämään kiilakiviä – se toimi. Sitten seuraavaa hakemaan.



Seuraava, aina seuraava


Uuden kiven etsinnässä oli huomioitava aina edellisen muodot, jotta uusi kylkeytyisi mahdollisimman hyvin aikaisempaan. Lisäksi mietin sitä, että parhaiten onnistuneet harkot laitan julkisivun puolelle ja suurin piirtein onnistuneet vähän varjoisempiin kohtiin. Vaimoni kärräsi kottikärryillä kiilakiviä anturan ympärille ja niitä kuluikin paljon. Kun uuden kiven oli saanut kangettua sopivaan korkoon ja asentoon, se oli vain muutaman kiilakiven varassa. Se täytyi siis vakauttaa. Jokaista harkkoa lukitsemaan naputtelin parikymmentä pikkukiveä.



Kiilakiviä raot täyteen



Idea jalostui - on paljon helpompi asentaa kivet puukilojen avulla


Toisen kivikerroksen asennus oli haasteellisempi homma. Monin paikoin oli kiilattava vastakkain tulevista kivistä paloja pois, että asennus onnistui. Jokaiseen rakoon naputtelin pieniä kiviä ja harkot asettuivat jämäkästi sijoilleen.



Pienemmät kulkee näinkin


Kulmakivi


Kuistin harkkoja seinustalla



Syksyn ajan oli poravasara kilissyt ja puomi pyörinyt. Kivijalka oli noussut nopeammin, mitä olin kuvitellut, kerrankin näin päin. Homman loppu häämötti jo edessä. Nostelin ja kiilasin työmaalampun valossa, oli lokakuu ja pimeää.



Alussa oli ajatus
aika yksinkertainen ja ehkä hieman ylväskin
ja kohtuullisen katajainen

Yksi ihmetteli, toinen kummasteli, kolmas hämmästeli, neljäs vähän valistikin
 "Mikset valitse helpompaa tietä?"

Ei ehkä arvannut että valitsin -
ainakin vähän helpomman

Kännykkä tärähti ja vastasin. Sieltä soitti mies joka on rakentanut perheelleen pienen linnan Hämeeseen. Lopetettuamme puhelun, nappasin moottorisahan, hain taapelin alta nipun sateelta säästyneitä rimoja, katkoin ne ja laitoin tulet saunan pesään. Parin tunnin päästä pimeälle tonttitielle ilmestyi musta Defender vetäen perässään valtavan pitkää asuntovaunua. Menin ohjaamaan ja juuri ja juuri saimme yhdistelmän sopimaan sisään liittymästä. Olimme saaneet harvinaisia vieraita. Riemuisaa.



Vieraita!

Parin seuraavaa päivän aikana tehtiin kivijalka porukalla valmiiksi. Nuorin kivimies oli hiljattain koulunsa aloittanut, mutta iästä huolimatta kaverilla oli jyvä kohdallaan kiviperustuksen teossa.

Kivijalka valmistui ja Murtoselkä on vielä sula. Edessä on hirrenveistotalvi, on siis paikallaan keräillä voimia ja ravintoa tulevaa varten. Nyt verkot syvänteen laitaan.



Murtosyvän lahna - veistäjälle sopivaa ruokaa



Kylläpä ne sointuu yhteen













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

 HIRSITALO Siinä nyt tie menevi ura uusi urkenevi Suunnitteluun olin laittanut pari linjalankaa, jotka raamittivat prosessia. Ensinnäkin, kun taloa katsoo ulkoa päin, on se symmetrinen. Poikkeuksena oli metsää vasten tuleva pohjoisseinusta. Toinen johtoajatus oli, kun taloon astuu sisälle, on suoraan edessä vastakkaisen seinän ikkuna, jonka takana aukeaa Murtoselkä. Yhdessä piirreltiin ja sommiteltiin yhteen ajatukset siitä, mikä on kaunista ja toimivaa. Miettimisvaihe Ajattelin myös pisintä kaveriani, hän on 196 senttinen. Ja kun hän astuu ovesta sisään ja sitten piiretään suora viiva miehen silmistä pirtin ikkunan poikkipienan alalaitaan ja jatketaan viivaa vielä joitakin kilometrejä niin että se yltää vastarannalle ja harjanteen yli. Ja viivan ja kuusien väliin jää sopivasti ilmatilaa. Niin sen on oltava. Pitää näkyä metsän yläpuolella noin metsän levyinen taivaaraita ennen poikkipuuta. Kuusien takana kulkevat aallot - veistän niitä seinillekin Hirret oli sahattu suunnitelmien m
HIRSISAUNA Huussia sahaillessa syttyi kipinä hirsihommiin. Ilmassa oli ollut ajatus, jos tehtäisiin sauna jostain vanhasta hirsikehästä. Kun huomasin että osaan tehdä salvoksia, vahvistui ajatus, että tehdään se sauna sittenkin uusista puista. Ei se liian iso homma ole ja tulee kestävämpikin. Tosin seiniltä jää pois se autenttinen ajan patina. Nurkkasalvosta miettiessä oli helppo päätyä lohenpyrstöön. Se näyttää hyvältä ja olin sen tekemistä jo kokeillut huussin nurkilla. Tekee nyt vain samat asiat paksumpiin hirsiin ja niin hyvin kuin osaa. oli helppo päätyä lohenpyrstöön Tuumasta toimeen Saunan piirustuksia alettiin hahmotella pohjakuvasta käsin. Äärimitoiksi kolme kertaa viisi, tuohon kolmonen ja tuohon vitonen, tasalukemat. Ehkä hieman alkeellista on nojailla kokonaislukuihin tässä yhteydesä. Mutta sitähän se on kun ei ole minkäänlaista kokemusta asiasta, sitä katselee aika rakeista kuvaa. Tärkeintä on päästä tekemään. Kattokulmaksi tuli 90 astetta samasta syystä Voisi olla ih
  TALOPUUT Kun suunnitellaan hirsirakennusta, varsinkin jos ollaan taloa tekemässä, ei tarpeeksi suuria seinäpuita lödy välttämättä heti ihan helposti. Jos metsät kaadetaan sadan vuoden välein, ei puut ehdi kasvaa aivan siihen mittaan mitä pitäisi taloon tarvittaisiin. Tai jos ovatkin kasvaneet, ovat ehkä kasvaneet liian nopeasti. Sopivan puuerän etsinnässä pitää vähän nähdä vaivaa. Tämä talo tehdään kahdeksan tuuman pelkkahirsistä, latvahalkaisijan on siis oltava minimissään kaksikymmentäkahdeksan senttiä. Mistä sellaisia puita? Lähiseudun metsät ovat nuoria, onhan paikallinen sahalaitos niittänyt näitä korpia ja kolmekymmentä vuotta. Kun ympärilleen tähyilee on lähes kaikki puut alamittaisia talopuiksi. Talomäntyjä ei alkanut löytyä. Sitten menimme vierailulle tyvitukkitaloon. Talon omistaja kertoi, että jotkut tutkit ovat niin suuria, etteivät mahdu sisään sahan kidasta ja niitä saattaa kertyä sahan pihalle kasaan. Sellaisen lanssin oli mies löytänyt ja ostanut. Ne olivat kuusia.